Ново начало - ендопротеза на тазобедрената става

Имате болка в бедрото от дълго време, посещавате ортопед, който ви преглежда обстойно и назначава рентгенови снимки на тазобедрената става. В последващия разговор разбирате, че имате напреднала артроза на тазобедрената става и ви препоръчват замяна на ставата с изкуствена. Става дума за циментни и безциментни стави, с метал, с пластмаса, с керамика. Всичко това ви обърква напълно и заедно с шока от поставената диагноза и необходимото лечение се прибирате вкъщи.

Много хора биха се познали в тази история. Забързани в натовареното ни ежедневие, често пъти не разбираме напълно емоциите на нашите пациенти. Често се изплъзват чужди думи и непознати термини, които остават неразбрани. Тези от вас които ме познават, знаят, че се стремя да предоставя информацията на достъпен български език, както в този блог, така и по време на живите ми срещи с пациентите.

В предишната публикация стана дума за артрозата на тазобедрената става и възможностите за повлияването на оплакванията. При напреднал болестен процес се препоръчва поставянето на изкуствена става. Темата на днешната публикация, както бях помолен и обещах, е ендопротезирането на тазобедрената става и различните видове протези, използвани при тази операция.

При това оперативно лечение се заменя увредената част от тазобедрената става и се заменя с изкуствена тазобедрената става. Нейните компоненти се състоят от метал, полиетилен или керамика.

Защо да се подлагате на ендопротезиране на тазобедрената става ?

-По правило пациентите се освобождават от болката, която са изпитвали преди операцията

-Едва няколко седмици след операцията ще се движите нормално, дори ще може да практикувате подходящ спорт

-Благодарение на възстановяване на нормалното състояние на механиката се щадят околните стави (най-често коляното и гр. стълб)

-След тежки фрактури на ТБС и таза, често пъти единствено ендопротезирането позволява да се води нормален живот

-При възрастни пациенти с фрактура на шийката на ТБС, ендопротезирането се е доказало като единствения начин те да бъдат изправени максимално бързо и да се избегнат усложненията от залежаването

Кой модел протеза за кого е подходящ ?

Повечето фирми-производители предлагат пълен набор от възможни решения, които могат да се комбинират помежду си. Когато се вземат предвид и различните генерации на компонентите, хирургът може да получи поне 20 варианта на протеза. Вие трябва да получите индивидуална препоръка ! Вземат се предвид медицински фактори, които са предмет на задълбочено, многогодишно изучаване и не са предмет на дискусия с пациента и фактори свързани с потребностите и стила на живот.

Ще посоча и няколко илюстративни, имажинерни примера

Пациент на 57 години, работещ, бивш професионален спортист, който все още спортува в свободното си време. Нормално тегло, липса на остеопороза. Този пациент би получил препоръка за безциментна протеза с късо стебло, голяма керамична глава и керамична вложка. Тук целта е максимално бърз

Пациентка на 84 години, имобилизиращи болки придружени с множество странични заболявания. При тази жена, основна цел е да върнем мобилността и самостоятелността и да минимизираме риск от разхлабване и изкълчване. Тя би получила препоръка за циментна протеза с голяма метална глава.

Мъж на 70 години, земеделец, който се грижи за няколко декара земя и има малко животинско стопанство, заявява, че ще работи, докато може. Освен наднорменото тегло и хипертонията страда и от артроза на гр. стълб с болка и намалена подвижност. При този пациент целта е максимална подвижност с клонящ към нула риск от изкълчване и висока натоваримост. Той би получил препоръка за безциментна протеза с голяма керамична глава и специален полиетилен или двойноподвижна протеза.

От кои материали е изградена ендопротезата ?

Тазобедрената протеза заменя какво главата (ябълката) на бедрената кост, така и ямката в тазовата кост. Главата на протезата се прикрепва към бедрената компонента, която се нарича стебло. В тазовата ямка се поставя полусфера, в която влиза главата на ставата. Както стеблото, така и полусферата, могат да се фиксират към тялото с костен цимент или безциментно. Костният цимент няма нищо общо със строителния. Това е полимер, който се състои от течна и прахообразна фаза. При смесването им се образува паста, която след отделянето на топлина се втвърдява. Обичам да казвам, че цимента става след 10-тина минути толкова твърд, колкото ще бъде и след 100 години. Безциментната фиксация разчита в ранния следоперативен период на високото триене между повърхността на импланта и костта, а след около 7-8 седмици, нова кост враства в тази порозна повърхност и интегрира импланта към костта. В специални случаи са възможни и комбинации, единия компонент да е с циментна, а другия с безциментна фиксация.

В полусферата при безциментната фиксация се поставя специална вложка (инлей) Тази вложка може да бъде със специален дизайн (двойноподвижен). Вложката е изградена от специален полимер, който в зависимост от поколението и фирмата-производител може да има подобрени качества. Примерно примес на Витамин Е, подобряващ триенето. Друга възможност е вложката да бъде изградена от специален керамичен материал.

Главата на тазобедрената става може да бъде изградена от метална сплав или керамика. Главите на ТБС варират по размер, който оказва значително влияние на механиката на ставата.

Плъзгащата двойка между глава и вложка е от изключителна важност за правилното и дългогодишно функциониране на ставата. Ние търсим ниско триене между компонентите и високата им издръжливост. Аз препоръчвам на моите пациенти единствено следните комбинации:

-Метална глава + ново поколение полиетиленова вложка

-Керамична глава + ново поколение полиетиленова вложка

-Керамична глава + керамична вложка

Както се досетихте от горните примери, различните двойки имат различни качествени характеристики. Тези особености е редно да се обсъдят с пациентите.

Стеблото на протезите е най-сложната компонента. Съществуват стотици различни стебла на различни фирми, които имат различни характеристики и дизайн. Най-общо те се делят на къси и дълги, с фиксация в различни отдели на бедрото, нормални и с по-голям офсет, модуларни и моноблок и т.н. Правилният избор е обект на задълбочени познания и предоперативно планиране. От страна на пациентите е важно да се получи информация за издръжливостта преди разхлабване.

Колко време издържа една протеза ?

Издръжливостта и стабилността в тялото на ендопротезите се увеличи в последните десетилетия. Въпреки този напредък, твърде много хора отказват операция, поради страх, че протезата ще се „изхаби“ бързо.

При модерните протези се говори за издръжливост в тялото от поне 20 години преди нужда от ревизия. Всички световни регистри на ендопротезите регистрират подобни данни. Разбира се не всички протези са еднакви, което се отразява и на представянето им.

Какво представлява операцията ?

В деня на приема тече подготовка за оперативното лечение. Изготвят се необходимите изследвания, провеждат се необходимите консултации. Преди лягане се взима душ.

В деня на операцията трябва да спазвате стриктно въздържание от консумация на течности и храни. Единствено се позволява с глътка вода да се приемат някои медикаменти, примерно антиаритмични или антихипертензивни медикаменти. Сутринта се взима душ, за предпочитане с антибактериален сапун. Облича се операционно бельо, като всички бижута се свалят. След въвеждане в операционната зала се поставя избраната упойка и се позиционира пациента на масата. При някои оперативни достъп е възможно пациентите да лежат на гръб, при повечето пациентите са на една страна. Следва почистване и покриване на операционното поле със стерилно операционно бельо. Прави се разрез и се достига до тазобедрената става. На публикуваните картинки схематично са представени стъпките на самата операция. След достигане на ставата се прерязва шийката и се отстранява, заедно с главата. В тазовата ямка се въвежда полусферична фреза (ример), който отнема остатъка от хрущяла и увредената кост. Имплантира се полусферата по избран начин и се поставя вложката. Последва отваряне на бедрения канал през прерязаната шийка. Той се разширява постепенно до необходимата широчина и дължина и се имплантира стеблото. След това се поставя главата върху стеблото и се съчленява с тазовата компонента. В края се зашива послойно раната.

Рехабилитацията започва в деня на операцията или най-късно на следващия ден, като се учи ходене с помощни средства по равнина и стълби, както и се тренират нормални ежедневни потребности, примерно ставане и сядане на стол. Пациентите могат да се къпят след операцията до свалянето на конците, което става на 12-14 ден. Средно, достигането на пълна самостоятелност и ходене без помощни средства отнема 6-8 седмици.

Надявам се, че публикацията ви е била полезна.

Previous
Previous

Информация за МБАЛ “Сърце и Мозък” Бургас

Next
Next

Новости от нашето отделение !