12 Изненадващи Причини за болка в колянните стави

Реших да разнообразя информационната рубрика и да не съсредоточа вниманието ви върху определено заболяване. Засегнатата тема е симптом - болка в колянната става.
Нашите колене са сложна структура съставено от кости, мускули, връзки и сухожилия. Те са подложени на големи натоварвания през целия ни живот, особено при атлети и тежкоработници и изобщо не е учудващо, че всички сме изпитвали болки в тях.
Това, разбира се създава проблеми с извършването на ежедневните ни дейности и нещата които обичаме.Понякога, болката се изпитва целодневно, дори при сън. При тази ситуация е важно да потърсим начини за подобряване на състоянието на коленните стави. За късмет има няколко.
В тази публикация ще разгледаме 12 изненадващи причини за болка
1. Фисура (неразместена фрактура) - Учудващо за всички е да разберат, че имат счупване, без да са претърпели сериозна травма, тъй като счупването винаги се асоциира със силна болка, оток и видимо разместване на костите. Фисурата е много нежно прекъсване на костта (с дебелина на косъм) предизвикващо слаба до умерена болка при движение. Често пъти е резултат от остеопороза при минимална травма (усукване, слаб сблъсък с предмет), като пациентите дори не помнят някакво събитие отчетливо
2. Офис работа - Може да си мислим, че тип работа асоцииран с болки в коленете би бил нещо свързано с физическо натоварване и коленичене, но работа свързана със седене продължително време също се включва в списъка. Седенето предизвиква несиметрично натоварване на мускулите около коляното. Мускулите разгъвачи отслабват и се удължават относително, а сгъвачите и седалищните мускули се скъсяват и задебеляват. Този дисбаланс довежда до дискомфорт.
3. Мускулно нараняване - Проста мускулна травма като разкъсване или разтягане е достатъчна за да изпитате болки в коленете. В този случай е удачно да потърсите помощ от Физиотерапевт. Обикновено ще ви бъде препоръчан курс от специфични упражнения за мускулна сила, баланс и разтягане, довеждащи до облекчаване на болката.
4. Разкъсан хрущял или мениск - С напредване на възрастта настъпват дегенеративни промени във всички стави, като най-често засегнатата голяма става е коляното. Травма не е необходима. Болката се повлиява отлично от неоперативно лечение. В Германия, в последно време се наблюдава отказ за заплащане на артроскопското лечение на дегенеративни разкъсвания на менискусите от здравните каси.
5. Пронация - пронацията на ходилото (стъпването на вътрешния кант на ходилото) води до дисбаланс и болка, както в колената, така и в други стави. Това се случва защото линията на натоварване от тазобедрената става през целия долен крайник до крака се променя. Вместо да можем да натиснем с ходило и да сгънем крака като пружина, налягането ще се преразпредели към капачката за да предизвика сериозен дискомфорт
6. Мускулна слабост - В някои случаи, болката в коленете персистира, дори след адекватно хирургично лечение. Това, често пъти се дължи на мускулната слабост и дисбаланс. Общото заздравяване на мускулите и балансирането на мускулната сила е отличен начин за превенция на спортни травми
7. Омега 6 мастна киселина - Омега 6 е есенциална мастна киселина важна за здравето, но при приемането на твърде много от нея и недостатъчно от Омега 3, може да отключим възпалителен процес. Поради набяването на Омега 3 предимно от риба, много от нас не си набавят достатъчно от този ключов нутриент. Причината за свръхприем на Омега 6 е използването и като консервант в хранителната промишленост.
8. Дефицит - Освен дефицит на Омега 3, се наблюдават и дефицит на Вит. Д и калций предизвикващ остеопороза (виж Фисура) Както вече знаете, остеопорозата е предразполагащ фактор за фрактура на костите.
9. Проблеми с гърба - дегенерацията на гръбначният стълб довежда до загуба на подвижност, мускулен дисбаланс на мускулите на торса и се стига до компенсация. Това довежда до непропорционално разпределение на натоварването към тазобедрената става и коляното.
10. Неправилна походка - Може да се дължи на редица заболявания като сколиоза, Болест на Бехтерев, Инсулт, Плоскостъпие и т.н. Важна в тази точка е неправиланта походка по навик, без болестни изменения, т.н. “по навик”
11. Неправилни обувки - Маратонките са перфектни за спорт, но не са подходящи за ежедневна употреба, защото не осигуряват достатъчно подпора на ходилото. Всички знаем, колко са вредни обувките с висок ток. Честата употреба на неправилните обувки със сигурност предизвиква болка в коленете.
12. Повтарящо се опъване, напрежение - Повтаряшите се усилия при спортисти и специфични занимания свързани с работата могат да предизвикат всякакви специфични състояния, предизвикващи болка. Особено засегнати са бегачите и професиите свързани с коленичене. В този случай е важна почивката, но недопускане на мускулно отслабване през това време. Препоръчва се тренирането на няколко различни спорта.


Previous
Previous

Гръбначни инфилтрации