Дискова херния

Здравейте !
Информацията в групата Д-р Калоян Йорданов е концентрирана основно в областта на артрозата на тазобедрената и колянната става и различните начини на консервативно и оперативно лечение. На второ място са публикациите в областта на гръбначните заболявания. С настъпването на новата година реших да се концентрирам отново към гръбначната патология, тъй като не съм покрил голяма част от заболяванията, а въпросите в кабинетите ми не са редки. Много пациенти са зле информирани, довеждащо до взимането на грешни решения за лечението им, а в някои случаи тотално грешно и опасно самолечение или оперативно лечение. Както винаги можете да задавате своите въпроси в коментите под публикацията или на лично съобщение. Започваме с обща информация за ДИСКОВАТА ХЕРНИЯ.
Дискова херния е състояние, при което мекото, желеобразно съдържание на междупрешленния диск “изтеча” от обвивката си. Въпреки, че понякога състоянието може да бъде силно болезнено, съществуват обещаващи начини за лечение.
Често пъти обаче, заболяването не е свързано с никаква болка или други симптоми. Открива се случайно при направата на скенер или ямр, най-често самоназначен от пациентите. След това много хора започват самолечение по всевъзможни, често безмислени или дори опасни начини, примерно при чекръкчии.
От друга страна мекото съдържания на диска, може да притиска близо разположени нерви и да довежда до болка, загуба на чувствителност и мускулна слабост в зоната, за която е отговорен конкретния нерв. Ако хернията се разположи предимно в центъра на гръбначния канал е възможно да предизвика притискане на множество структури, а не изолиран нерв. В зависимост от нивото (отдела на гръбначния стълб) симптомите могат да бъдат и нетипични – примерно силно главоболие и световъртеж. В много напреднали случаи може да се стигне и до загуба на контрол над пикочния мехур и правото черво.

Причини

Дисковата херния се получава, когато ядрото на междупрешленния диск се хернира през отвор на фиброзната му обвивка. Най-често се случва в лумбалния (поясния) отдел на гръбначния стълб, но може да възникне и в шийния или гръдния отдел. Причината най-често е бавната дегенерация в резултат на повтарящите се движения. В процеса на остаряването, ядрото губи течното си съдържание, което прави хернирането по вероятно. Има заболявания, които са асоциирани с по-честа поява на заболяването, примерно приплъзване на прешлените (спондилолистеза), сколиози (крив гръбнак), заболявания на съединителната тъкан.

Симптоми

Хернирането предизвиква отделянето на вещества, които “дразнят” нервите около тях и предизвикват възпалителна реакция и болка. От друга страна болката се предизвиква и от натиска, който хернията оказва на нервната тъкан. Най-честите симптоми включват:
-Изтръпване или мравучкане в зоната инервирана от нерва – примерно от външната страна на бедрото, подберцита по гърба на ходилото до палеца на крака.
-Мускулна слабост – проводната функция на нерва страда и се нарушава връзката му с конкретен мускул – това може да предизвика влачене на краката при ходене, препъване или трудност при изкачването на стълби
-Болка – обикновено започва в кръста/седалището или врата и се излъчва към краката или ръцете. Болката се описва като остра, пареща, дори изгаряща.

Лечение

При по-голямата част от пациентите, симптомите свързани с дискова херния ще се подобрят с времето и ще отнеме около 3-4 месеца. Пациентите трябва да избягват да правят движенията, които предизвикват болка и да следват оказаията за медикаментизно лечение и физиотерапия.
Методите на лечение включват освен гореизброение още балнеолечение, кинезетерапия, инжекционна терапия (инфилтрации) и оперативно лечение
Физиотерапия и рехабилтиация/кинезетерапия/балнеолечение
Тук се провеждат специфични упражнения, целящи намалянето на упражненото от дисковата херния налягане, върху нерва. Включва лечебна гимнастика, укрепване на мускулни групи, разтягащи упражнения, масажи за отпускане на мускулатурата около гръбнака. Пациентите от нашата страна могат да профитират и от голямото богатство на лечебна вода и луга в нашите санаториуми. Обикновено не се препоръчва в началото на симптомите (около 3-4 седмици) да се започва с физиотерапията.
Инжекционна терапия (инфилтрации)
По въпросите касаещи този тип лечение, имам няколко публикации. Можете да последвате връзките и да се информите допълнително:


https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1132120280862646&id=304030743671608&mibextid=WC7FNe


https://www.facebook.com/304030743671608/posts/1180392422702098/?mibextid=WC7FNe

Медикаментозна терапия

Включва медикаменти от няколко групи, които имат разлизчно действие и често се комбинират помежду си. Ще изброя само групите, без да посочвам конкретни медикаменти. Както знаете съм твърдо против самолечението. Препаратите от тези групи имат множество странични ефекти и моля, никой да не се самолекува.
Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
Опиоиди
Мускулни релаксанти
Антиконвулсанти
Антидепресанти

Оперативно лечението

За щастите, повечето пациенти не стигат до оперативно лечение. Оперативно лечение се препоръчва при наличието на някои от тези, или всички проблеми:
Мускулна слабост
Хронична болка,неповлияваща се от лечението (повече от 3 седмици)
Загуба на контрол над пикочния мехур/правото черво – СПЕШНО състояние
Хирургичното лечение може да включва един или няколко от изброените методи:
Дисцектомия - премахва се част от междупрешленния диск
Нуклеотомия – премахва се ядрото, притискащо структурите
Ламинектомия – премахва се част от прешлена, за да се освободи налягането върху нерва
Спинална фузия – хирургично обединяване на два или повече прешлена (в комбинация с други методи)
Протезиране на диска – поставя се изкуствен диск

Рискови фактори

Дисковата херния може да се случи при всички, но е най-честа при мъже на възраст между 30 и 50 години. Факторите увеличаващи вероятността от развитие на дискова херния са:
Наднормено тегло
Възраст
Работа, свързана с голямо физическо усилие
Заседнал начин на живот
Тютюнопушене

Превенция на заболяването

Заучаване на правилния начин за вдигане на тежки обекти и работа с такива
Избягване на травми
Нормализиране на телесното тегло
Спиране на тютюнопушенето

Previous
Previous

Спондилартроза

Next
Next

Лечение на болката с произход от гръбначния стълб чрез инфилтрации