Как да се грижим за изкуствената ни става ?

Здравейте. Тази година в България ще бъдат поставени над 11 000 изкуствени тазобедрени и коленни стави. Решението за подлагане на оперативно лечение е трудно за повечето пациенти, като основен фактор е страха от болката и неизвестността. Много от вас се фокусират в избора на вид става (американска, швейцарска и т.н.) и оперативен достъп. Консултират се с хора от обкръжението или интернет, за това какво ги чака по време и след операцията. В кабинета повечето пациенти са много развълнувани и притеснени, и често пъти не задават въпроси, относно следоперативните процедури и рехабилитация. Дори и да го направят, разбира се, е невъзможно в рамките на 5-10 минути да се разясни подробно какво ви чака. В последно време забелязах множество коментари, отбелязващи липсата на информация, за това какво да правите и да не правите след операцията, най-общо как да се грижите за изкуствените си стави, за да изпълняват те своята функция възможно най-дълго. Затова реших да отделя време и да напиша следващата статия.

Възстановяването след поставяне на изкуствена колянна и тазобедрена става може най-общо да се раздели на два периода. Първият е от изписването от отделението по Ортопедия и Травматология до края на първата година, а втория е от втората година нататък. Ние очакваме състоянието на пациентите да се подобрява постепенно с времето, но с най-бързо темпо, това се случва през първите няколко месеца. Има няколко неща, които могат да бъдат направени по време на този период, за да се достигнат максималните резултати и да се предпазите от опасности. Непосредствено след операцията, до около 30-45 ден, едно от най-честите усложнения е появата на съсирек в краката (т.нар дълбока венозна тромбоза) По тази причина задължително се предписва медикамент, разреждащ кръвта (най-често и за препоръчване нискомолекулярни хепарини). От страна на пациента е необходимо да се правят упражнения в леглото (научени от рехабилитаторите) и често да се вертикализарат и правят кратки разходки.

Важно е да сте сигурни, че раната зараства добре, защото едно от възможните усложнения е инфекцията. Не прекалявайте с движенията, за да може региона да не отича. Отока компроментира зарастването на раната. В случай, че получите оток намалете темпото, вдигнете крайника и налагайте с лед. При поява на зачервяване и затопляне, неотшумяващо с посочените мерки, веднага се свържете с оператора/отделението и отидете на преглед. Избягвайте всички предпоставки за развитието на инфекции на другите места, примерно пикочната система или кожата. Не забравяйте и зъбите. При поява на симптоми, лечението трябва да бъде започнато своевременно и задължително след консултация с лекуващия ортопед.

Аз винаги съм насърчавал моите пациенти да провеждат следоперативна рехабилитация в отделение, което гарантира още 6 дни активна работа и наблюдение от медицински персонал. След изписването обаче, работата не спира. Едва ли има ден или статия, в които не посочвам ползата от активната рехабилитация в къщи и нуждата от работа с физиотерапевт 2-3 пъти седмично за 2-3 месеца. Това е особено важно при колянното ендопротезиране, защото трябва да се работи по възстановяването на арката на движението (тоест максимално изпънат крак, до възможно най-дълбоко сгъване) За тазобедрените стави е важно да се работи по правилната походка с използването на патерици, до оттренирането им.

Един от най-честите въпроси към мен е -Кога ще проходя ?-

Типично, всички пациенти се вертикализират няколко часа след операцията, на първия ден. Това включва сядане в леглото, пускане на краката и опит за изправяне на проходилка. Постепенно, ден след ден, дистанцията се увеличава, включва се изкачване и слизане по стълби. Около 14-ти ден, повечето пациенти могат да ходят самостоятелно с патерици по равнина и стълби и могат да се самообслужват. Около първия месец е време да се изключи едната патерица, като постепенно трябва да се оттренира и другата.

След изтичането на първата година, повечето пациенти вече са спокойни. Рехабилитирани са в обществото, придобили са своята самостоятелност отново и най-вече, болките са останали в миналото. Но, не трябва да се забравя, общата грижа за импланта. Това включва обща грижа за здравословното състояние. Инфекцията на импланта може да се случи по всяко време. Необходимо е своевременно да лекувате всички инфекции ( примерно цистити, бронхити, зъбни проблеми) Стоматолозите винаги изтъкват нуждата от профилактика и своевременно лечение, като посочват, че нашата нация е на дъното в света по зъбно здраве. Бактерии от всички огнища могат да влязат в кръвообращението и да се заселят по протезата. Това ги прави почти недосегаеми за имунната система и антибиотиците и често се налагат многоетапни операции за справяне с проблема.

До момента не е създаден имплант, който може да издържи вечно. Как можете да удължите вярната служба на вашата протеза ?

Важно е да избягвате повтарящи се, високонатоварващи дейности като бягане, както и спортове с рязка смяна на посоката, като футбол и тенис. За предпочитане са дейности като ходене, планинарство, каране на велосипед, плуване, голф, танцуване, дори каране на ски. Няма нужда да ограничавате такива дейности след операцията, като е необходимо единствено да се лимитира риска от падане.

Друго е поддържането на здравословно тегло. Колкото повече товар носи протезата, толкова по-бързо се изхабява полиетиленовата вложка. С изхабяването и се отделят частици, които разхлабват и другите компоненти на протезата, което довежда до нуждата от замяна.

Previous
Previous

Интервю за гимназия “Христо Ботев” гр. Попово

Next
Next

Колко ще издържи изкуствената ми колянна или тазобедрена става ?