Колко ще издържи изкуствената ми колянна или тазобедрена става ?

Това е втория най-често задаван въпрос към мен, след този, колко се доплаща за импланта. И докато на първия мога да отговоря с достатъчна точност, на втория, мога само да посоча данните от статистиката. С времето забелязвам, че пациентите стават все по-информирани и интересуващи се. За съжаление, често, информацията която получават е зле поднесена или зле разбрана. По-тази причина реших да отделя време, за да напиша статия по-начина, който смятам за оптимален - синтезирано, на достъпен за повечето хора език.

Хората обмислящи смяна на тазобедрена или колянна става имат право и трябва да знаят отговора му. Но първо, искам дебело да подчертая, че никой не притежава кристална топка и не може да отговори с абсолютна точност, за вас, конкретния пациент. Басни от вида - Моята е американска, ще издържи 30 години, или - Сложиха ми най-скъпата и ще издържи поне 20 ! , са разказани, защото това искат да чуят пациентите. Когато по-горе посочих, че мога да цитирам данни от статистиката, имах предвид тази, събирана в специални регистри по артропластика. Редици страни имат такива, като най-старите са скандинавските. В България такъв няма, но се надявам да бъде създаден. Днес ще си позволя да цитирам данни от Американския регистър, който съвсем скоро публикува актуалната си информация за 2022 година. Годишно в САЩ се имплантират над 1 милион първични тазобедрени и коленни протези. Тези операции осигуряват подобрение в качеството на живот и функцията на ставата, на хората с тежка артроза. От друга страна, както при всички операции, съществуват и рискови фактори. Възстановяването отнема време и се впряга значителен финансов ресурс (от страна на пациента и НЗОК)

Ако операцията се окаже неуспешна по някаква причина (виж по-долу), се налага втора, понякога трета операция. Това е сериозен проблем, защото ревизионната хирургия е технически по-трудна, възстановяването отнема повече време и резултатите са по-лоши.

Най-честите причини за неуспех (ревизия) на първично ендопротезиране за ТБС са:

- Инфекция 21,2%

- Нестабилност 18,3%

- Разхлабване 16,3%

- Механични усложнения 13,8%

- Фрактура около протезата 10,3%

- Изхабяване на инсърта(пластмасата) или остеолиза 7,5%

- Болка 3,1%

Най-честите причини за неуспех (ревизия) на първично ендопротезиране за колянна става са:

- Инфекция 28,4%

- Разхлабване 24%

- Механични усложнения 19,4%

- Нестабилност 13,7%

- Болка 4,5%

- Изхабяване на инсърта или остеолиза 2,3%

- Счупване на костите или последствия от такова 1,6%

- Лоша подвижност 0,8%

Никой не може да даде гаранция на сменените стави (в смисъл на срок на годност). Отговорност на здравната система е да осигури на пациентите медицински консумативи, които отговарят на определени стандарти за качество (Слава Богу, че сме в ЕС и сме длъжни да поддържаме същите стандарти)

За съжаление, никой не може да бъде сигурен, дали тази операция ще е последната на определената става. Никоя операция не е 100% успешна и нищо не издържа вечно. В допълнение, редица фактори, включващи лекарите и пациентите имат мощен ефект върху издръжливостта на операцията. Но благодарение на данните от регистрите, имаме статистика. През 80-те и 90-те години са се цитирали следните цифри - 90% от ТБС повече от 15 години и 90% от колената повече от 10.

С навлизането на новите поколения импланти и усъвършенстването на оперативната и рехабилитационна техника, числата се променят към по-добро

- само 4,4% от пациентите с изкуствена ТБС имат нужда от ревизия през първите 10 години, респективно 15% имат нужда от ревизия към 20-тата година

- само 3,9% от пациентите с изкуствена колянна става имат нужда от ревизия през първите 10 години, респективно 10,3% имат нужда от ревизия към 20-тата

- възрастта има значение ! От тези над 70 годишна възраст, доживотния риск от ревизия е около 5%. Този риск е много по-висок при млади индивиди, особено мъже. До 35% от мъжете в петата си декада са имали нужда от втора операция.

Какво означава за вас тази информация ?

При напреднала артроза и неефективни неоперативни мерки (като болкоуспокоителни, вътреставни инжекции и физиотерапия) не остават много варианти за лечение. Но имайки тази информация, може да решите да изчакате, като промените стила си на живот (примерно смяна на типа работа, поддържане на нормално тегло)

Ако имате нужда от повече информация, можете да прочетете десетките статии, относно артрозата, лечението и, ендопротезирането на тазобедрена и колянна става в моята страница.

Previous
Previous

Как да се грижим за изкуствената ни става ?

Next
Next

Съвети за избягване на детския травматизъм през лятото