Съвети за избягване на детския травматизъм през лятото

С настъпване на дълго чаканото лято и удължаване на светлата част на деня се повишава физическата активност на нашите деца. Хубавото време предлага отлични възможности за социализация и практикуване на любимите спортове – колоездене, плуване, практикуване на колективни спортове.

Но заедно със забавлението се увеличава и възможността за травматизъм, особено ако децата са били по-малко активни през изминалия период, факт, безспорно свързан с наложеното онлайн обучение и забраната за колективни спортове през изминалите две години. Заедно с класическите слънчеви изгаряния и нахапване от насекоми, се увеличава и честотата на мозъчните сътресения, фрактурите, охлузванията и навяхванията.

Честите летни наранявания включват

1.Велосипедните травми

Велосипедните травми значително увеличават честотата си през лятото. Баналното падане от колело най-често води до охлузване, но може да бъде и опасно. Фрактурите на пръстите, китката, предмишницата и лакътя често пъти се диагностицират. Други, по-сериозни наранявания са фрактурите на бедрото, подбедрицата, глезена и травмите в областта на главата. При участие на МПС, инцидентите могат да бъдат дори фатални.

Травмите на главата могат да бъдат избегнати чрез носенето на каска. Дори, според Bicycle helmet Safety Institute, каската може да намали честотата на тежките травми на главата включващи сътресение на мозъка с до 88% ! Другите важни аксесоари са налакътниците и наколенките, които умекотяват паданията и намаляват честотата и тежестта на раните в тези области. Това защитно облекло може да се използва и при каране на тротинетки, скейтборд, ролери, скутери.

2.Травми свързани с детската площадка

Въпреки подобряването на безопастността на детските площадки, сравнено с времето когато аз бях дете, травмите все още се случват. Моят съвет е винаги родителите да избират детски площадки с омекотяващо покритие, което помага най-вече при травмите на главата. Избягвайте площадките с бетоново покритие или чакъл. Съветвам родителите да наблюдават активно своите деца, в тези часове на искрена забава всички можем да оставим телефона на страна !

3.Травми свързани с трамплини

Най-тежките фрактури, които съм виждал, са свързани с игра на трамплин. Моите деца никога няма да имат собствен трамплин ! Ако вие все пак позволявате подобен тип забава, имайте предвид, че тежките травми се случват най-често при сблъсъци. Никога не позволявайте повече от едно дете да скача на трамплина. Монтирайте предпазна мрежа около трамплина задължително.

4.Плуване

Плуването в басейн, езеро или море е освен забавно и много полезно. Но една, дори и проста травма може да бъде фатална. Според американската CDC, удавянето е втората най-честа причина за непредизвикана смърт на деца във възрастовата група 1-4 години. Най-ефективната превенция е активното родителско наблюдение. При участие на няколко деца са необходими повече хора, разположени в различни зони. Стойте на една ръка разстояние, ако детето ви играе във водата. Ако имате басейн, задължително инвестирайте средства в покривало. То освен да пречи на изпарението и буболечките, предпазва от неволно падане във водата. При спорт с различни плавателни съдове, задължително носете спасителна жилетка, дори и да сте отличен плувец.

5.Травми от пренапрежението

Докато децата си почиват от училищния спорт през лятото, лагерите са пълни с трениращи. Болестите на пренапрежението като тендинитите са неприятни и болезнени. Особено често са оплакванията в аддукторната бедрена област при трениращите футбол и болките в рамото и лакътя при фитнес-ориентираните младежи.

Един от най-добрите начини за превенция на травмите на пренапрежението е да укоражите и подкрепите децата ви да практикуват повече от един спорт. Ако детето ви тепърва започва да спортува, или е направило дълга пауза, е необходимо да се увеличава натоварването постепенно.

Previous
Previous

Колко ще издържи изкуствената ми колянна или тазобедрена става ?

Next
Next

Терапия със собствена кръв – кръвна плазма при артроза и спортни травми