Много добри резултати от проксималната остеотомия на фибулата !!!

Въведената от мен в България процедура – проксимална остеотомия на фибулата, показва трайни резултати при лечението на най-разпространената форма на Артроза на колянната става – а именно медиалната гонартроза (засягаща вътрешната част на коляното). Изминалите месеци на наложени ограничения, свързани с противоепидемичните мерки, позволиха да се проследят и обобщят резултатите. Всички оперирани пациенти получават облекчение на болката и подобрение на движението още по-време на болничния престой, а в последствие надграждат добрите си резултати.

Медицината в наше време претърпя промяна - от медицина на авторитетите, към медицина на доказателствата и по тази причина ще споделя с Вас измеримите промени, които ще бъдат включени в публикация в ортопедичен журнал в обозримо бъдеще. Посочените резултати се формират от отговори на въпроси, които всички пациенти попълват самостоятелно и откровено преди оперативното лечение, и на определени периоди след него. След сложна статистическа обработка, резултатите се формират като числа, позволяващи по-нататъшна работа. (при възникване на неясност с радост ще отговоря на вашите въпроси)

VAS - Предоперативно 7,4 Следоперативно 4

Oxford knee score - Предоперативно 19 Следоперативно 37

AKSS Предоперативно - 106,2 Следоперативно 166,4

WOMAC Предоперативно - 42,9 Следоперативно 75,8

Медиално ставно пространство - Предоперативно 0,87 мм Следоперативно 1,23 мм

Усложнения след оперативно лечение – не се наблюдават

Изнесените данни означават по-малко болка при почивка и движение, подобрена функция в ежедневието, увеличена самостоятелност, намален прием на медикаменти против болката и подобрено общо здраве.

Всичко това означава, че проксималната остеотомия на фибулата е безопасна оперативна процедура, подходяща за лечение на медиална гонартроза.

П.С. На приложените снимки се забелязва ефекта на процедурата върху вътрешната част на колянната става - а именно значимо увеличение на разстоянието между бедрото и подберицата

Previous
Previous

Информация за гонартрозата

Next
Next

Интервю за вестник “Борба” Велико Търново