Информация за гонартрозата

Надявам се, че предишната ми публикация ви е била полезна. Днес ще се спра на болките в колянната става породени от артрозни изменения в нея (т.н. шипове)

Артрозата е най-честото ставно заболяване при човек, като гонартрозата е най-честата артроза. Предполага се, че около 40% от лицата навършили 75 години имат артроза на колянната става. Самото заболяване може да се раздели на две големи групи - първична (идиопатична) и вторична форма. Разликата между двете е, че за първата не можем да посочим конкретна причина, а за втората можем, примерно състояние след фрактура, някои болести на обмяната, отстраняване на менискус в миналото, нестабилност на ставните връзки, вътреставно поставяне на кортикостероиди.

Причина за развитието могат да бъдат ендогенни - генетична предразположеност, пол, възраст, етнос и следменопаузни промени. Екзогенни са травма, свръхтегло, резекции в ставата, тютюнопушене и прием на алкохол, характер на работата (коленичене)

Гонартрозата се изразява с дегенеративни промени на ставния хрущял, склерозиране на костите, образуване на остеофити (шипове) и костни кистички. Всичко това довежда до намаляване на разстоянието между бедрената кост и големия пищял (ясно видимо на рентгеновата снимка в публикацията), болка при движение и покой, вътреставен и околоставен оток, ограничение на движението и изкривяване на крака. Най-често краката се изкривяват навътре О-Байн (варус), но при някои хора се изкривяват навън Х-Байн (валгус)

Лечебните възможности са много богати и включват както неоперативни, така и оперативни методи. Към неоперативните методи се включва различни видове медикаментозна терапия, физиотерапевтични и рехабилитационни процедури, вискосуплименцията (за която вече писах), поддържащи ортези. Оперативно е възможно артроскопското лечение, коригиращите остеотомии на големия пищял, ендопротезирането на ставата (частично или тотално).

В последните 5 години скорост набира нов метод, при който се оперира върху по-малката кост на подбедрицата, а именно малкия пищял. До момента литературата дава превалиращо отлични и много добри резултати при пациенти в средна и напреднала възраст, с всички степени на гонартрозата. Важно е да се отбележи, че предложената процедура е запазена САМО за О-Байн деформацията (която както писах по-горе е по-честата)

Важните моменти от медицинско и финансово естество при процедурата са:

1.Повечето пациенти изпитват облекчение на болката веднага

2. Бързина на възстановяване след операцията

Оперативното лечение трае 30 мин. Ходенето без помощни средства е възможно в деня на операцията.

3. Престоя в болницата може да бъде по-малко от 24 часа, при това без да се поемат излишни рискове.

4. Колянната става остава незасегната, тоест се избягват усложнения свързани с нея.

5. Не се използват никакви консумативи - лечението се поема от клиничната пътека и няма никакво доплащане

6. Процедурата може да бъде извършена при нужда двустранно.

7. Редките описани усложнения са временни, и са свързани предимно с тръпнене на ходилото.

8. До момента няма описан случай на потенциално животозастрашаващото усложнение белодробна тромбоемболия

9. Свръхтеглото и диабета не са противопоказание за лечението

10. Могат да се лекуват както пациенти с първична гонартроза, така и пациенти с вторична.

11. Предхождаща артроскопия не е противопоказание

Надявам се да събудя интереса ви към тази процедура !

Previous
Previous

Диагноза “щракащ пръст” - що е то ?

Next
Next

Много добри резултати от проксималната остеотомия на фибулата !!!