Диагноза “щракащ пръст” - що е то ?

Една от честите причини за преглед при специалист по Ортопедия и Травматология е “засичането” на пръстите в сгънато състояние. За съжаление, често пъти с голямо закъснение, което ограничава възможностите за лечение. Поради това, реших да засегна проблема “Щракащ пръст”

Щракащ пръст е състояние, засягащо едно или повече от сухожилията на ръката, правейки трудно сгъването и разгъването на засегнатия пръст.

При оток и възпаление на сухожилието, същото може да се блокира в канала през който преминава. Това състояние прави движението трудно и резултира в характерното щракане.

Стенозиращия теносиновиит обикновено засяга палеца, безименния и кутрето на ръката. Засегнати могат да бъдат един или повече пръсти, както и двете ръце едновременно. По-често срещано е на дясната ръка, поради изразената доминантност на същата (около 90% от хората са десничари).

Симптоми

Симптомите могат да включат болка в основата на засегнатия пръст, болка при активно и пасивно движение. Характерна също е сковаността, особено сутрешната. При напредване на състоянието, вашия пръст може да се “заключи” в сгъната позиция, като “освобождаването” се случва в началото с напън на разгъвача на пръста, а след това само с помощта на другата ръка.

Какво причинява заболяването ?

Сухожилията са структурите, обединяващи мускулите с костите. Те движат костите при съкращение на мускулите. В областта на ръката, сухожилията се намират от двете страни на костите и произхождат от мускулните коремчета на предмишницата. Сухожилията сгъвачи (флексорните сухожилия) се прикрепват на мястото си от здрави ленти, известни като лигаменти, които са с формата на арка и се намират над тях. Това им позволява да се движат гладко и свободно, когато пръстите се сгъват и разгъват.

“Щракащ пръст” се изявява при заболяване на сухожилието или лигаментите - оток или възпаление. При това условие, сухожилието не може да се движи гладко под арката, “набутва” се в нея и формира възелче. Това прави сгъването на засегнатия пръст трудно. Ако сухожилието се заклещи, пръста щрака болезнено при изправянето му.

До този момент не е известна точната причина за това състояние, но са известни няколко предразполагащи фактора за появата му. Към щракащ пръст са предразположени жени, хора над 40 годишна възраст и страдащи от определени заболявания. Съпровождат често Болестта на Дюпюитрен, Диабет и Ревматоиден артрит, Подагра, Амилоидоза, Хипофункция на щитовидната жлеза, Синдром на Карпалния канал, Болест на Де Кървейн. По-чести са при хора упражняващи професии или хобита, свързани с многократно сгъване на пръстите.

Как се лекува “Щракащ пръст” ?

При някои хора, състоянието се подобрява без никакво лечение. За съжаление, често пъти се налага адресиране на проблема. При неглижиране на състоянието е възможно трайно блокиране в сгънато и по-рядко в разгънато състояние, ограничаващо в голяма степен всекидневните задачи.

При нужда от лечение, на разположение имаме няколко опции:

1. Почивка

2. Медикаментозно лечение

3. Обездвижване

4. Инжекция със стероиден препарат

5. Хирургично лечение

Към хирургично лечение се прибягва при изчерпване на възможностите на консервативната терапия или ЗАБАВЕНА ДИАГНОЗА. То е почти 100% ефективно, но често пъти се налага отсъстване от работа за 2 до 4 седмици.

Щракащ пръст при деца

Състоянието засяга рядко пациенти в детска възраст, но е възможна появата му при деца между 6 месеца и 3 годишна възраст. Най-често се засяга палеца, като се изразява в невъзможност за разгъването му и рядко е съпроводено с болка. За късмет, често, не е нужно никакво лечение и симптомите изчезват спонтанно. ЛИНК

Previous
Previous

Мое лекторско участие на конференция

Next
Next

Информация за гонартрозата