Остеохондроза

Здравейте !

Темата на днешната публикация е остеохондрозата. Това състояние е сборно понятие и включва в себе си всички дегенеративни промени на гръбначния стълб. Поради променени, патологични натоварвания, тялото реагира с промени в хрущялните тъкани/междупрешленния диск и на костите.

Поява и причини

Намаляването на височината на междупрешленният диск е част от нормалните процеси на стареене, които са генетично обусловени. Храненето на тъканта, изграждаща дисковете, не се извършва чрез директно кръвоснабдяване, както е обичайно за повечето структури на тялото. Тя се извършва подобно на хрущяла на ставите – при натоварване се компресира, а при разтоварване се разширява, създавайки градиент на налягането към себе си. Тоест всмуква тъканна течност. Съвсем както смачканата между пръстите гъба, която при пускане се напълва с вода. Постоянното, статично натоварване (примерно седнало положение за дълго време), довежда до влошено доставяне на вещества и извеждане на отпадни продукти. Това в дългосрочен план довежда до дегенерация. Ежедневието ни е изпълнено с еднообразно и продължително натоварване – седене, шофиране, навеждане на главата над смартфони и таблети, тоест ние спомагаме за по-бързото остаряване на нашите гръбнаци. Към това се добавя и лошо тренираната мускулатура, която се грижи за правилната ни стойка – това са най-вече правите мускули около гръбначния стълб и коремните мускули. Екстремното натоварване довежда до същите болестни промени. Намалената височина на диска, довежда до намалена стабилност между телата на прешлените, увеличавайки натоварването на междупрешленните стави (ако ви звучи познато, този процес бе вече описан в статията “Дискова херния”). Ако тази нестабилност не може да се компенсира от добре развита мускулатура, се стига до разрастване на костна тъкан в междупрешленните стави(фасетните стави), тоест до класическа артроза. При изготвяне на рентгенова снимка се вижда намалената височина на диска, разрастнали се фасетни стави и артрозата в/около тях. Този комплекс от промени се нарича остеохондроза.

Симптоми

Заболяването протича дълги години без оплаквания. Сегменталната нестабилност между прешлените е причината за появата на първите оплаквания, най-често болка в гърба (най-често при статични или екстремни натоварвания), понякога с неспецифично излъчване в бедрото (фасетен синдром). Горе описаното разрастване на нова кост около фасетните стави е възможно да стесни гръбначния канал(спинална стеноза) и/или каналчето на гръбначните нерви (неврофораминална стеноза). В покой болките изчезват или са почти липсващи. При ходене се появяват след кратко разстояние (често до 500 метра). При по-напреднало състояние се проявява и отпадна симптоматика (намалена чувствителност в краката, мравучкане). Възможно е засягане на мускулната функция и поява на парези, проявяващи се с куцане (клаудикацио спиналис). Засегнатите лица облекчават оплакванията си чрез силно привеждане напред и търсят почивка. При неврофораминалната стеноза на преден план е болката в крака, като симптомите не могат да бъдат различени от дискова херния.

Диагноза

След подробния разпит на пациента и изследването в кабинета, се назначават стандартни рентгенови снимки в две проекции. Скенер и ЯМР са изследвания, които са необходими за прецезирането на терапията и не е редно да се самоназначават ! Често, остеохондрозата засега няколко нива в гр. Стълб и е трудно да се отдеференцира най-болезненото ниво. В такива случаи инфилтрациите на фасетните стави са полезен инструмент за облекчаване на оплакванията и прецезиране на предстоящата оперативна интервенция.

Лечение

На първа линия се препоръчват мерки, които подобряват стабилноста на гръбначния стълб. Препоръчват се физио и кинезетерапия, които трябва да укрепят мускулите. Инфилтрациите в този случай могат да редуцират болката и подобрят ефективността на програмите.

Денервацията на фасетните стави е процедура, при която с помощта на висока температура/ниска температура, се подтиска функцията на нервите, предаващи болковите сигнали. По този начин се позволява на пациента да започне с укрепващите мускулите процедури.

При неповлияващи се от никакви неоперативни процедури оплаквания, се препоръчва оперативно лечение. То в повечето случаи е свързано с поставянето на метални импланти и разширяване на неврофорамените и/или спиналния канал. Изключително важно е да се каже, че дори и след операцията е необходима коренна промяна в стила на живот и ежедневно трениране на мускулите. Както по-горе посочих, заболяването засяга няколко нива, които е неразумно да се оперират наведнъж, без да са симптоматични. Незачитането на тази препоръка неизменно довежда до нуждата от реоперация и удължаване на металната стабилизация.


Previous
Previous

Болка в опашната кост - Кокцигия

Next
Next

Интервю за вестник “Доктор”, касаещо болестта на Дюпюитрен и хирургичната методика Проксимална остеотомия на фибулата