Болка в опашната кост - Кокцигия

Здравейте,

темата на днешната публикация ще бъде болката около опашната кост наречена Кокцигия.

Болката може да бъде причинена от травма (най-често падане върху нея), раждане, продължително седене и в редки случаи, от тумори. Болката е продължителна и може дори да стане хронична.

Опашната кост се намира в основата на гръбнака и е локализирана под кръстцовата кост. Съставена е от 3 до 5 прешлена. Прикрепва се към кръстцовата кост с мощни връзки и мускули. Болката е най-често умерена до силна. Острата болка се свързва най-често с травма и може да отнеме седмици да отшуми. Хроничната болка е по-тъпа, дразнеща и често е свързана с парещо усещане около ануса и тестисите при мъже и срамните устни при жените. Хронична болка е тази, която продължава повече от три месеца.

Опашната кост може да бъде наранена при травми, като може дори да се счупи. Трудно и продължително раждане, заседнал начин на живот, свръхтегло са все фактори, спомагащи за появата и. Понякога, причина не може да се установи, тогава болката се нарича идиопатична. Засегати са по-често жените, като няма ясно изразен възрастов пик.

Диагнозата се поставя сравнително лесно, но е необходимо задълбочаване в историята и изследванията, за да се стигне до подходящо потенциално решение. Важно е да се изключат други източници на подобни оплаквания от съседни системи – храносмилателна, полова, пикочна.

Специфични провокационни тестове могат да се приложат – примерно ректално изследване. Рентген, скенер и ЯМР са полезни.

Лечението е преобладаващо консерватовно. Препоръчва се седенето на специална възглавница (като при хемероиди). Ако изхождането провоцира болката е необходима примяна в диетата с цел да се намали и омекоти фекалната маса.

Физиотерапията и кинезетерапията отново са сред първите препоръки. Упражнения за стречинг на връзките и укрепване на мускулите са подходящи. Подходящи са и нашумелите в последно време упражнения за укрепване на пода на таза.

Инфилтрациите се използват и при този тип болка. Диагностични и терапевтични инжекции се поставят под рентгенов контрол, като обикновено при правилно поставена диагноза, настъпва бързо облекчение на оплакванията. При хронична болка се налага поставянето им няколко пъти.

Нервна аблация – използва се специален уред, с помощта на който се увреждат малките нервни клончета, инервиращи самата кост.

Хирургия е изключително рядко необходима. За над 12 години практика и хиляди операции на които съм бил свидетел, или съм правил, съм виждал само едно хирургическо отстраняване на опашната кост.

Представеният клиничен случай е на пациент с хронична кокцигия. Оплакванията са от пареща болка при седене в областта на опашката, ануса и тестисите. Опитани са всякакви орални медикаменти, проведени са множество физиотерапии. Специфичното при него е, че има направена дорзална спондилодеза на ниво Л5/С1 с много добър резултат. Освен кокцигия, при него се установи и сакроилиачна болка. Проведени бяха 2 курса на лечение, в два последователни дни. Първо се инфилтрираха нервите около опашната кост с кортикостероид и местен анестетик ,с мигновено облекчаване на оплакванията (от анестетика). На следващия ден се инфилтрираха двете сакроилиачни стави. Двете процедури траеха около 15 мин всяка.

На приложените снимки се вижда тънката игла за достигане на правилното място. Инжектиран е контраст, за да съм 100% сигурен, че медикаментите ще попаднат където трябва.



Previous
Previous

Минимално инвазивни методи за смяна на тазобедрена и колянна става

Next
Next

Остеохондроза