Артроза за тазобедрената става - що е то ?

След серията публикации свързани с колянната става и след проявен интерес от вас, реших да засегна артрозата на тазобедрената става, втората най-честа причина за преглед при ортопед-травматолог, след гонартрозата.

Познати са няколко вида артрит засягащ тазобедрената става (ТБС). Най-честия вид е остеоартрита, наречен също дегенеративна ставна болест – Коксартроза. Тя възниква при увреда (дегенерация) на ставния хрущял. Ставният хрущял покрива костите образуващи ТБС и спомага за безпроблемното движение на главата на ставата (ябълката) в ставната ямка. Тази анатомична структура е толкова съвършена, че позволява движение с минимално триене. Разрушеният хрущял оставя подлежащите кости открити, което предизвиква триене на костите една в друга. Следствието от повишеното триене са симптомите, които пациентите най-често свързват с коксартрозата – болка и скованост.

Артрозата на ТБС е хронична болест. За възникването и са необходими години, а появата на симптомите е бавна. Пациентите обикновено търсят лекарска помощ късно, когато възможностите за повлияване на оплакванията ни са ограничени. Заболяването е все още нелечимо, но съществуват множество възможности за омекотяване на симптомите. Най-често се препоръчва промяна на начина на живот, болкоуспокоителни и инжекции. При неповлияване на оплакванията се препоръчва оперативно лечение – поставяне на изкуствена става.

Началните симптоми най-често са лека до умерена болка около ТБС и скованост. Невидимата ставна дегенерация предизвиква ставна деформираност, довеждаща в напредналите фази до скъсяване на засегнатия крак. Типичната болка е локализирана в кожната гънка до слабините, горната-външна част на бедрото и седалището. Тя се влошава от дейности като ходене, стоене прав и усукване на крайника. Често при ставане от седнало или легнало положение се съобщава срязваща болка. След няколко крачки, т.н. раздвижване, болката се успокоява. Типично за артрозната болка е внезапното и увеличаване, което често пъти трудно се повлиява от прием на болкоуспокоителни и принуждава хората, да потърсят помощ. Така се поставя за пръв път диагнозата при повечето пациенти, игнориращи с години своите оплаквания.

В ранните фази на болеста, симптомите са временни и свързани с определени дейности. Почивката и избягването на провокиращите дейности подобряват оплакванията.

С влошаването на артрозата, болката става по-постоянна и по-тежка, до степен, в която ходенето по равна повърхност я предизвиква. Следващата степен на прогресия е свързана с болка, която не отшумява бързо след преустановяване на натоварването. Обикновено по това време пациентите започват да приемат често болкоуспокояващи и хранителни добавки на своя глава, които са им били препоръчани от познати или от реклами. С по-нататъшно влошаване на оплакванията, те вече минимално се повлияват от почивка, болкоуспокояващи и физиотерапия. В този етап, замяната на ставата с изкуствена, значително облекчава симптомите и пациентите профитират, подобрявайки своята подвижност и възстановяват нормалния си ритъм на живот.

Артрозата засяга възможността на пациентите да ходят, изкачват стълби, влизат и излизат от превозни средства, сядат и стават, да изпълняват домашните си задължения.

Дори леката до умерена коксартроза сериозно възпрепятства спортуването, особено при дейности свързани с бягане.

Хроничната болка асоциирана с артрозата на ТБС е свързана с появата на хронична умора и отказ от движение. Така от една страна, мускулатурата отслабва, а от друго се увеличава теглото. Това допринася за влошаването на болката и качеството на живот.

На този етап независимостта и мобилността са сериозно засегнати, пациентите не могат да извършват и базови действия като поддържане на собствената хигиена и социализация. Повечето от вас познават или помнят хора с бастуни, трудно излизащи дори на пейката пред собствените си жилища и молещи роднини и съседи за помощ с ежедневните покупки.

Има няколко състояния, които не са свързани с ТБС, но могат да имитират коксартроза.

Артрозата на междупрешленните стави и на илиосакралната става. Болката е в кръста, седалището, като може да се излъчва по страничната част на крака. Диференцирането е трудно, като е необходимо да се изследва както ТБС, така и гръбнака. В помощ на поставянето на правилната диагноза са терапевтичните инфилтрации на гръбнака, за които вече писах.

Бурсита на ТБС е състояние предизвикващо болка директно върху горната външна част на бедрото. Провокира се от лежане на една страна.

Неортопедични състояния, които могат да имитират болка в ТБС са слабинни хернии, овариални кисти и други вътретазови болести.

Други видове артрит, засягащ тазобедрената става предизвикват много подобни оплаквания. Най-чести са аваскуларната некроза на главата на ТБС (Болест на Чандлър) и следтравматичния артрит. В напредналите фази на болестите оплакванията, рентгенологичната картина и тестовете не различават първоначалната диагноза.

Ревматоидният артрит също може да засегне ТБС. Типично при него е засягането и на други стави. Симптомите по-често са свързани със зачервяване, затопляне, оток и умерена болка.

Не е възможно да се предскаже кой ще получи артроза на тазобедрената става. Въпреки това са идентифицирани рискови фактори, които увеличават вероятността от появата и.

- Генетични фактори – пациентите с ОА, често имат кръвни роднини със същото заболяване.

- Детски болести на ТБС – дисплазия на развитието на ТБС, болест на Пертес, епифизиолиза, бактериален коксит.

- Вредни навици като повишена консумация на алкохол и тютюнопушене

- Прием на някои медикаменти за други заболявания, примерно кортизон

- Фемуроацетабуларен импинджмънт (състояние, предизвикващо ранна Коксартроза, на което скоро ще посветя самостоятелна публиакция)

- Фрактури, луксации и фрактури-луксации на ТБС

- Затлъстяване, като епидемиологично то е свързано с по-честа гонартроза, отколкото коксартроза

За поставянето на диагнозата коксартроза е необходим обстоен преглед, с провеждането на специфични тестове и образна диагностика.

Лечението на симптомите бива два вида – нехирургично и хирургично. Нехирургичното лечение е базово и незаменимо. В острите фази на болестта се препоръчва почивка и криотерапия. Редукцията на телесно тегло трябва да започне веднага. При практикуване на контактен спорт се препоръчва замяната му с колоездене, плуване, пилатес. Хранителните добавки, най-често съдържащи глюкозамин и хондроитин са ефективни само при някои пациенти, като сериозните научни данни показват хетерогенно повлияване на заболяването.

Приема на болкоуспокоителни трябва да бъде само след консултация с лекар. Самолечението и смесването на медикаменти е крайно опасен, като може да предизвика тежки нежелани реакции и дори смърт.

Алтернатива на болкоуспокоителните са вътреставните инжекции, които могат да бъдат различни видове, според преценката на лекуващия лекар. Изключително важно е да бъдат поставени в максимално асептични условия, защото вътреставната инфекция е тежко и инвалидизиращо усложнение.

Оперативното лечение на коксартрозата се препоръчва при неповлияване на оплакванията от други методи на лечение и при липса на сериозни придружаващи заболявания, като ракови заболявания в последен стадий, тежки неврологични заболявания с неподвижни пациенти, състояние след прекаран скорошен инфаркт на миокарда и т.н. Лечението се състои в отстраняване на част от шийката с главата на бедрото, отстраняване на остатъчния хрущял с променената кост от ставната ямка и имплантирането на изкуствена става. Съществуват различни видове изкуствени стави, като ще се спра подробно на тях в следваща публикация.

Надявам се, че публикацията ви е била полезна.

Previous
Previous

Минимално инвазивно лечение на гонартроза !

Next
Next

Информация за МБАЛ “Сърце и Мозък” Бургас