Минимално инвазивно лечение на гонартроза !

Проксималната остеотомия на фибулата (ПОФ) е нов начин за облекчаване на болката при артроза на колянната става (гонартроза), която набира популярност в световен мащаб. Процедурата се състои в отнемане на малка част (около 1 см) от малкия пищял на засегнатия крайник. До момента данните от следоперативното проследяване са обещаващи, както е видно от публикацията ми по тази тема в списание Медицина и спорт. Ключово е правилното подбиране на пациентите и подробно разясняване на следоперативните стъпки. Предимствата на новия метод, в сравнение с неоперативното или другите видове оперативно лечение са:

1.Повечето пациенти изпитват облекчение на болката веднага след процедурата.

2. Бързина на възстановяване след операцията

Оперативното лечение трае около 30 мин. Ходенето без помощни средства е възможно в деня на операцията, като използването на проходилка или патерици е по желание на пациента.

3. Престоя в болницата може да бъде до 24 часа, при това без да се поемат излишни рискове.

4. Колянната става остава незасегната, тоест се избягват усложнения свързани с нея. В по-късен етап е възможно да се постави изкуствена става.

5. Не се използват никакви консумативи - лечението се поема от клиничната пътека.

6. Процедурата може да бъде извършена при нужда двустранно на един етап.

7. Редките описани усложнения са временни, и са свързани предимно с тръпнене на ходилото.

8. До момента няма описан случай на потенциално животозастрашаващото усложнение белодробна тромбоемболия.

9. Свръхтеглото и диабета не са противопоказание за лечението.

10. Могат да се лекуват както пациенти с първична гонартроза, така и пациенти с вторична (по преценка на оператора).

11. Предхождаща артроскопия не е противопоказание.

Благодарение на отличните условия на работа и предоставеното високотехнологично оборудване от МБАЛ „Сърце и Мозък“ град Бургас ще развия допълнително оперативното лечение, според най-новите литературни и практически данни.

При пациентите с данни за смесена проблематика е възможно провеждането на артроскопия, с помощта на която ще се адресират вътреставните проблеми и ще се извърши пълен обем на лечение, ако е необходимо. За целта, първо се провежда ПОФ, а на втори етап се прави артроскопското лечение. Така само в рамките на няколко седмици се отбременява вътрешната част на коляното и се решават вътреставни нокси, предизвикващи болка.

Новост е и биологичното лечение на вътреставни промени, което се комбинира отлично с ПОФ и/или проведена артроскопия. То се извършва с помощта на Плазмотерапия, като предсто и въвеждането на терапия със стволови клетки посредством Костномозъчна аспирация.

Previous
Previous

Диагноза криви крака

Next
Next

Артроза за тазобедрената става - що е то ?