Лечение на гръбначни болки - има и друг начин !

Лечение на болката с произход от гръбначния стълб чрез инфилтрации

Инфилтрацията на гръбначния стълб е широкоразпространено лечение в държавите с напреднали здравни системи. Целта на публикацията ми е да представя метода и възможностите му.

По време на последната ми специализация в Германия, аз бях въведен и обучен от моя Шефлекар Проф. Михаел Оберст, завеждащ Клиниката по Ортопедия, Травматология и Гръбначна хирургия на Осталб Клиникум Аален, Университетска болница към Университета в Улм, Германия.

Същността на инфилтрациите се състои в директно впръскване на малки количества локален анестетик (т.н. местна упойка), самостоятелно или в комбинацията с противовъзпалителен агент (кортикостероид) под рентгенов контрол в предполагаемата увредена структура, предизвикваща болката. В болница ,,Сърце и Мозък“ Бургас ще се предлага и нов подход на повлияване с помощта на кръвна плазма, която е фракция на кръвта на пациента, след центрофугирането и. Предимствата на метода са в неговата минимална инвазивност – на практика се касае за инжекция с дълга игла (като при гръбначна упойка), високата точност на апликацията, екстремно редките усложнения и минималната болка по време на процедурата. Пациентите няма нужда да спазват специален режим преди и след инфилтрациите, с изключение на кратка почивка в седнало или легнало положение за около 20 минути.

Кой е подходящ кандидат за тази процедура ?

-Всички пациенти с остра или хронична болка, които не се повлияват, или се повлияват в малка степен от прием на болкоуспокоителни и/или курс на физиотерапия.

-Хронични заболявания като диабет, хипертония, рак (без метастази в гр. стълб) не са противопоказания !

Кои пациенти не са подходящи за тази процедура ?

-Всички пациенти, при които неврологичната отпадна симптоматика е напреднала – примерно кауда еквина синдром (абсолютна спинална спешност, налагаща оперативно лечение в спешен порядък), с клаудикацио спиналис (походка със силно наведено напред тяло), изразена мускулна слабост или липса на чувствителност в определение региони на тялото

-Пациенти с алергия към посочените по-горе медикаменти.

-Пациенти с трипанофобия – страх от игли и инжекции.

-Пациенти с инфекция на кожата в областта на убождането

Епидурални инфилтрации на поясния отдел на гр. Стълб

Епидуралната стероидна инфилтрация е отличен метод за лечение на поясни болки и/или коренчева болка. Типична индикация е дисковата херния, която притиска определено нервно коренче (т.н. ишиас) или стеснението на гръбначномозъчния канал. С тази инфилтрация се постига често отлагане на оперативното лечение или облекчаване на болката до осъществяването му. Инфилтрацията се осъществява с местен анестетик , самостоятелно или в комбинация с кортизон и се въвежда в епидуралното пространтво на гръбначния стълб. Това довежда до създаване на депо, което локално подтиска отока и възпалението, и така се избягват системните реакции, като при прием на хапчета кортизон или НСПВС (примерно гастрит и повишаване на кръвното налягане)

Инфилтрация на фасетните стави

Фасетните стави са междупрешленни стави, намиращи се в задната част на прешлените. Както всяка една става в човешкото тяло и тези могат да бъдат засегнати от артроза. Тя предизвиква деформация и намаляване на подвижността, което от своя страна предизвиква хронична болка. Най-често засегнати са фасетните стави на пояса и врата. В болковия процес са намесени и други фактори, примерно мускулното втвърдяване. След инфилтрацията е препоръчително да се проведе курс на физиотерапия, целящ „отпускане“ на мускулните втвърдявания.

Перирадикулярни инфилтрации (ПРТ)

Перирадикулярните инфилтрации са инфилтрации на нервно коренче, засегнато от предизвикващ болка процес (примерно дискова херния, стеснение на нервния канал) Тези процеси притискат коренчето, което предизвиква болка, която се излъчва към съответния крайник (ръка или крак). Излъчването на болката е в зависимост от засегнатия нерв. Както по-горе писах, ишиаса е засягане на поясните коренчета. Много пациенти знаят колко упорити са тези болки и трудното им повлияване от медикаменти и физиотерапия. ПРТ е отлично допълнение към терапията, целяща намаляване на приеманите медикаменти. Изключително важно е да се подчертае, че продължителното страдание на нервните коренчета трябва да се избягват на всяка цена и ПРТ в този смисъл се вижда като модалност, целяща облекчаване на симптомите на пациента до настъпването на оперативното лечение

Инфилтрация на сакро-илиачните стави

Сакроилиачните стави се формират от кръстцовата кост и илиума (най-голямата тазова кост) Те, както и всички други стави се засягат от болезнената артроза и предизвикват ниска кръстцова болка, която би могла да се излъчи към тазобедрената става и понякога към крака. Това състояние е различно от ишиас. Често засегнати са хората, работещи дълго време в седнало положение. По мои наблюдение, инфилтрацията на тези стави е най-добрата терапия на болката, многократно превъзхождаща физиотерапията и оралния прием на медикаменти. Важно е да се отбележи, че инфилтрациите могат да се правят и при Болест на Бехтерев.

Рискове и усложнения

ПРТ, Инфилтрацията на фасетните стави и епидуралното пространство са процедури с изключително редки сериозни усложнения, като увреда на гр. Мозък, нервни коренчета или кръвоизливи, налагащи оперативно лечение. Временно намаляване на сетивността в участъци на крайниците са възможни и в никакъв случай не трябва да притесняват пациентите. Реакция при използването на кортизон като зачервяване на лицето, временно покачване на кръвното налягане и световъртеж са сравнително редки и точно по тази причина е наложителен краткия покой след процедурата.

Previous
Previous

Публикация на мой труд !

Next
Next

Диагноза криви крака