Случай на минимално инвазивно възстановяване на Ахилесово сухожилие

Представям ви случай на пълно разкъсване на Ахилесовото сухожилие, по време на спорт при 27-годишен мъж. След разясняване на възможностите за лечение, се взе решение за перкутанна тендорафия - минимално инвазивен метод, въведен преди година в отделението по Ортопедия и травматология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

Виждате снимков материал, заснет по време на операцията, показващ 6 разреза по-малки от половин сантиметър, през които се извършва цялата процедура. Операцията се извърши под спинална анестезия, като оперативното време беше 15 минути. Следоперативно, пациентът се оплакваше от минимална болка и нямаше нужда от допълнително обезболяване.

След кратко обездвижване за 2 седмици, ще се инициира активна рехабилитация за възстановяване на пълен обем на движения и силата на триглавия мускул (прасеца).

За разлика от класическото, открито лечение (с 10 см разрез), този метод се е доказал със значително по-ниска честота на усложнения от страна на раната като инфекция и дехисценция (незарастване), както и по-малко болка след операцията. Поради 3 пъти по-краткия срок на пълно обездвижване в гипс, възстановяването и връщането на работа протичат по-бързо. ЛИНК

Previous
Previous

Случай на Ендопротезиране на тазобедрена става

Next
Next

Запис на моя лекция на тема Ендопротезиране